Loading

Digiturk Play’de Süper lig, TFF 1 Lig maçlarını heyecanla takip ediyoruz. Maçlarda VAR kontrolün sonrasında hakem golü veriyor, VAR ile görüşüp kırmız kart veriyor. Peki bu VAR nedir nasıl çalışır bu yazımızda bu konuda bilgi vermeye çalışacağız. 

VAR’ın açılımı The Video Assistant Referee dir. Türkçe anlamı olarak da Video Yardımcı Hakem olarak çevirebiliriz.  VAR’ı Türkiye Futbol Federasyonun kurularından bir olan Merkez Hakem Kurulu (MHK) atar. 

En basit anlatımla VAR, hakem tarafından verilen kararları inceleyen bir maç görevlisidir.  VAR’ın yanında görev alan AVAR’da bulunur. AVAR, The Assistant Video Assistant Referee yani Video Yardımcı Hakem Asistanı, VAR’a yardımcı olan eski veya aktif görevde olan hakemdir.

VAR’ın temel amacı Minimum müdahale, maksimum faydadır. Bu şekilde çok net olan hataları ve gözden kaçabilecek düzeydeki küçük ama oyuna etki edebilecek hataların düzeltilmesi sağlanır. 

VAR inceleme yapacağı 4 ana konu vardır. 

1.    Gol / Gol yok
2.    Penaltı / Penaltı Değil
3.    Direkt Kırmız Kart
4.    Kırmızı veya sarı kart verirken yanlış karar

VAR ve AVAR hakemin verdiği kararları bu 4 ana başlık altında kontrol eder. Eğer VAR kontrol sırasında bunu hakeme bildirir. Bu yapılan incelemeye Sessiz Kontrol adı verilir.  Sesiz kontrol esnasında oyunda duraksama olmaz. Digiturk Play’de maçı izlerken bazen hakemin kulaklık aracılığı ile VAR hakemleri ile konuştuğunu görürsünüz. 

VAR’ın tespit ettiği üç olası durum söz konusudur.

1.    Hakem almış olduğu karar, VAR’ın tavsiyesi üzerine bozulur. Burada dikkat ederseniz VAR’ın tavsiyesi üzerine diye belirtiyoruz. VAR karar mercii değil, bir tavsiye alma, danışma kurulu gibi düşünülmesi gerekir.
2.    Sahada İnceleme Önerilir.  (OFR) On-field review açılımı olarak literatürde yerini almıştır.  OFR VAR’ın tavsiyesi üzerine yapılır. OFR top oyun dışındayken veya oyun durdurduğu zaman uygulanır. Hakem herkesin göreceği şekilde dikdörtgen işareti çizere OFR’nin uygulanacağını belirtir.  Biz Digiturk Play’de maçı izlerken bu hareketi farklı açılardan izleme imkanına sahip oluruz.  Hakem herkesin görebileceği bir bölümde, hakem inceleme alanı (RRA) bu kısaltmanın ingilizce açılımı referee review area dır. Hakem ağır çekimler eşliğinde fiziksel müdahaleler ve topun ele teması tespit etmek amaçlı izlerler. Tam ve hızlı izleme, oyun kurallarını ihlalini ve topun elle oynanmasının tespit etmek için kullanılır. OFR esnasında VAR, hakemin karar vermesini kolaylaştırmak için farklı kamera açılarında görüntünün tekrarını iletir. OFR tamamlandığında hakem yine herkesin göreceği şekilde dikdörtgen işareti yaparak sahaya döner.  OFR’ye gidilirken oyun hangi kararla durduysa aynı kararla devam eder veya hakemin görüntüleri izlemesi sonrasında karar değişikliği olduysa yeni alınan karar doğrultusunda oyun devam eder. 
3.    
Süper Lig ve TFF 1 Lig’de tüm maçlar VAR uygulanmakta olup, takımların en adil şekilde maçlarının yönetilmesi sağlanmaktadır.
 

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

05.07.2023 DIGITURK PLAY

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu